Dr. Deniz Aytekin
SPORCULARIN KALBİ SUDA NEDEN DURUR?

18 Haziran- 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında Budapeşte 'de gerçekleştirilen 19. FINA Dünya Şampiyonasında istenmeyen bir olay gerçekleşti. Birleşik Devletler adına yarışan Anita Alvarez isimli sporcu artistik yüzme performansı sırasında bilincini kaybetti ve havuzun dibinde baygın bir şekilde kaldı.

Cankurtaranlardan önce olayı ilk fark eden sporcunun koçu oldu. Olimpik madalyalı eski bir yüzücü olan Koç Andrea Fuentes, dikkati sayesinde sporcusunun hayatını kurtardı. Geçtiğimiz yıl Barcelona'da da benzeri bir olay yaşayan sporcunun durumu şu anda iyi olsa da FINA sporcuyu müsabakadan men etti.

Böylesi bir olayda ilk akla gelen 'Sığ Su Bayılması' adı verilen bir durumdur.

Sporcuların suya girmeden hiperventilasyon yapması ile başlayan ve kanda tükenen oksijene rağmen yeteri kadar artamayan -görece düşük- karbondioksit düzeyi nedeniyle gelişen solunumun durması olayıdır.

Ancak özellikle biz spor kardiyologları başta olmak üzere su sporları ile ilgilenen herkesin böylesi bir durumda akıldan çıkarmaması gereken daha nadir ancak ölümcül olabilecek bir durum Uzun QT Sendromu (LQTS) dur.

Yüzme, su topu, su altı ragbisi, artistik/senkronize yüzme, dalış sporcuları, triatletler bu bağlamda artmış risk grubundadırlar. Katılım öncesi muayenede tüm sporcular gibi bu açıdan dikkatli inceleme ve aile hikayesi sorgulanması, gereken bireylerde genetik testler dahil ileri incelemeler yapılması önerilir. Ayrıca su sporlarının yapıldığı her yerde acil müdahale (kalp masajı) yapabilecek kişilere ihtiyaç vardır. Tüm sporlarda olması gerektiği gibi su sporlarında da ulaşılabilir yakınlıkta otomatik eksternal defibrilatör (AED) bulundurulması zorunlu olmalıdır. Çeşitli senaryolar için düzenli tatbikatlar yapılarak istenmeyen olaylara hazırlıklı olmak önerilmektedir.

GÖRÜNTÜLER: GETTY IMAGES